Kaliyuga
Image default
Sport

Zelf maken van snoekonderlijnen

Het vissen op snoek vraagt goed materiaal. Een snoek heeft namelijk een grote bek met vele tanden die een vislijn makkelijk kunnen doorsnijden. Vandaar dat er veel met stalen onderlijnen wordt gevist om dit te voorkomen. Maar de hengelsport winkel heeft ook nog andere soorten oplossingen om doorsnijden te voorkomen. Zo zijn er dikke fluorocarbon onderlijnen te koop (dik nylon versterkt met carbonvezels) en ook gevlochten vislijnen zijn redelijk goed bestand tegen het geweld van een snoek. 

Het zelf knopen of in ieder geval maken van snoekvis-onderlijnen is eigenlijk een hobby in een hobby. Het geeft extra bevrediging als het lukt om een snoek over het schepnet koord te trekken aan een onderlijn die je zelf gemaakt hebt. Daarnaast is het vaak ook nog goedkoper en je hebt de mogelijkheid om de details extra scherp te stellen. Hiermee kan je met net dat extra stukje vertrouwen aan de waterkant zitten en tot rust komen. Dat willen we natuurlijk allemaal wel. 

Voor het maken van een snoekonderlijn heb je niet een heel gevulde tacklebox nodig. Met onderlijnmateriaal, sleeves, wartels en haken ben je al up and running. Verschillende merken bieden dit eenvoudig aan, zoals Abu Garcia, Predox en Berkley. 

Als onderlijn materiaal kan je kiezen uit staaldraad of fluorocarbon. Aldus, dit zijn de meest gebruikte oplossingen. Het fluorocarbon moet wel voldoende dikte hebben om de schade van de tanden op te vangen. Kies hierbij minimaal 0.60mm vislijn. Het knopen van zulke dikke lijn is niet eenvoudig. Dit geldt natuurlijk ook voor staaldraad. Hiervoor zijn de sleeves ontwikkeld. Dit is een holle metalen buisje waarin je de fluorocarbon of staaldraad in vouwt. Vervolgens knijp je deze dicht met een tang, waardoor er voldoende weerstand is om veel kracht te kunnen zetten. Een goed gezette sleeve is eigenlijk net zo sterk als een knoop, of misschien zelfs nog sterker. 

https://www.sportvisgigant.nl/