Kaliyuga
Image default
Woningen

Vloertrends voor 2023

De vloer industrie blijft grenzen verleggen met echt innovatieve productlijnen, het gebruik van allerlei nieuwe technologie om op maat gemaakte “looks” voor de vloer gebruiker te genereren. Hier is een overzicht van de huidige stijlen die we zien:

Vloeren in kleuren aan beide uiteinden van het spectrum

De kleur van uw vloer bepaalt de toon voor de sfeer en het decor in uw huis. Vorig jaar zagen we een toename van echt donkere vloeren; specifiek donker gebeitste hardhouten vloeren. Niets is zo modern en eigentijds als het gedurfde contrast tussen een echt donkere eikenhouten vloer, gecombineerd met een spierwitte basislijst en lichtgekleurde muren.

In 2023 zien we dat deze trend van contrast zich voortzet. Zo mooi als een donkere hardhouten vloer is, als je kinderen of huisdieren hebt, is deze trend misschien niet de juiste keuze voor jou. Hoe donkerder de kleur van de vloer, hoe meer vuil, stof en dierenharen je kunt zien; om nog maar te zwijgen van krassen van de nagels van huisdieren. Aan de andere kant van het spectrum zien we steeds meer natuurlijke en lichte kleuren, zoals natuurlijke bamboe vloeren en esdoorn hardhout. Lichtgekleurde vloeren laten de ruimte groter, open en uitnodigend lijken.

Door een diepe, gedurfde muurkleur te combineren met je bleke vloeren, kun je een warme uitstraling creëren die ook functioneel is voor eigenaren van gezelschapsdieren. Lichte en natuurlijke vloeren vertonen veel minder vuil, haren van huisdieren en krassen. De enige uitzondering die we zien op deze trend van contrast zijn grijze vloeren. Grijze vloeren hebben vorig jaar de designwereld stormenderhand veroverd en deze trend houdt niet snel op. Grijs is neutraal, maar toch gedurfd, past bij alles en maakt een statement.

De glanzende afwerking wegwerken

Lage glans, super “matte” afwerking is een trend die eraan komt recht uit Europa. Huiseigenaren hier in Nederland zijn een beetje terughoudend om de drastische sprong van een glanzende afwerking naar een matte afwerking  te maken, dus in plaats van van het ene uiterste naar het andere te springen, bewees 2022 dat huiseigenaren kleinere stappen zetten in de richting van de lage glansafwerking, waardoor “satijn ” de meest populaire keuze. Satijn is een mooie tussen keuze van glans niveau. Het is niet te glanzend en ook niet echt mat. Het heeft positieve eigenschappen aan beide uiteinden van het glas spectrum.

Brede planken

Hardhouten vloeren zijn tijdloos; dat is vanzelfsprekend. Ze bestaan al eeuwen en zijn een van de meest aanpasbare vloer opties die er zijn. Een brede plank geeft je figuurlijk gesproken een groter canvas om de “look” te creëren die je in je huis wilt; minder naden en lange vloeiende lijnen zorgen voor een mooie vloei naar de vloer. Ze geven de vloer een vernieuwde kijk op de moderne wereld waarin we vandaag leven.

Het veranderen van de plankbreedte van de oude 2 ¼ “naar 5” maakt uw ruimte zeker moderner. Het voegt diepte toe aan een ruimte waardoor het groter en moderner aanvoelt. Het gebruik van brede plank formaten voor hardhouten vloeren is een andere trend die in 2023 heel soepel overgaat. Het enige verschil is dat de brede planken niet alleen gebruikt worden voor hardhouten vloeren, we zien deze trend ook terug in andere soorten vloeren. U vindt een brede plank in zowat elk type vloer op de markt.

De industrie pakte deze look echt op en ging ermee aan de slag en creëerde brede plank opties in luxe vinyl, Coretec, laminaat, parketvloeren en zelfs tegelvloeren met houtlook! Dit is zeker een trend die steeds populairder wordt in de verfindustrie.

Bamboe vloeren

Er is echt geen andere vloer die eruitziet als natuurlijke bamboe. Het is uniek qua uiterlijk, maar ook ongelooflijk sterk en duurzaam. Strand Bamboe-vloeren zijn eigenlijk drie keer harder dan Red Oak-vloeren (om u een voorbeeld te geven). Bamboe heeft echt een lange weg afgelegd, voor zover het een milieuvriendelijk en duurzaam materiaal is, met LEED-geaccrediteerde specificaties.

Er zijn Strand Bamboe-vloeren die FSC-gecertificeerd en formaldehyde vrij zijn, waardoor het een veilige keuze is voor elke kamer in uw huis. De vloer industrie doet zoveel met bamboe dat het zelfs beter wordt. Het is een materiaal dat we in de loop van het jaar steeds vaker gaan zien.

Textuur

De vloer consumenten van tegenwoordig zijn op zoek naar meer persoonlijkheid in hun vloer. Ze zijn op zoek naar op maat gemaakte en unieke manieren om hun vloeren te onderscheiden van de rest. Een groeiende trend die helpt om vloeren een eigen persoonlijkheid te geven, is het toevoegen van textuur of distress.

Er zijn een paar opties voor het creëren van textuur die niet per se nieuw zijn, maar die zeker een statement maken en een breed scala aan vloermaterialen beïnvloeden. Om de verweerde look te krijgen, zijn er een paar manieren waarop u dit kunt doen… Het installeren van teruggewonnen hardhout is er één.

Geregenereerde hardhouten vloeren worden steeds populairder, opnieuw een trend die zich vanaf 2022 voortzet. Het hergebruiken van hout dat is geborgen uit zoiets als een oude schuur is een geweldige manier om oud materiaal te recyclen. Geborgen hout kan ofwel worden gebruikt zoals het is of opnieuw worden vervaardigd in vloerplanken die we tegenwoordig gebruiken. Het heeft zijn eigen unieke kenmerken en variaties. Aan dit materiaal hangt wel een flink prijskaartje, maar denk eens aan alle bomen die je redt, en hoe geweldig een gespreksonderwerp het zou kunnen zijn als je gasten ontvangt!

Hoeveel mensen kunnen zeggen: “Mijn vloer is gemaakt van een 300 jaar oude schuur.” Een andere manier om de verontruste look te bereiken, is door een textuur methode te gebruiken. Door textuur aan uw vloer toe te voegen, krijgt deze een geheel nieuwe look en feel. Het is een nieuwe manier om uw vloer een uniek karakter te geven, anders dan alleen de kleur en afwerking te veranderen.

Het is ook een geweldig idee voor eigenaren van gezelschapsdieren! Het getextureerde oppervlak verbergt echt goed krassen van de nagels van huisdieren. “Hand Schrappen” is de meest populaire manier om textuur toe te voegen aan hardhouten vloeren. Deze techniek wordt toegepast zoals het klinkt… het hout wordt letterlijk met de hand gesloopt, waardoor uw hardhouten vloer een uniek gevoel en uitstraling krijgt.

Een andere manier om een verweerde of verouderde look te creëren, is door een “staalborstel”-textuur methode op de hardhouten vloer te gebruiken. Het gebruik van een staalborstel om het oppervlak van het hardhout te schrapen, creëert niet zo veel textuur als met de hand slopen, maar het legt wel meer natuurlijke houtnerf lijnen bloot. De staalborstel toepassing creëert een vloer die er in feite uitziet alsof hij heel goed verouderd is. Dit is ook een goede optie voor eigenaren van gezelschapsdieren.

De “verontruste look” heeft zo’n dramatische indruk gemaakt in de verfindustrie dat we allerlei soorten materiaal hebben gezien die het repliceren. Er zijn voorbewerkte houten vloerproducten, zowel massief als technisch, die zijn vervaardigd met het getextureerde oppervlak. We hebben zelfs gezien dat deze getextureerde look zich uitstrekt tot luxe vinyl-, coretec- en visgraat laminaat vloeren.

 

https://vloerenbaas.nl