Kaliyuga
Image default
Onderwijs

Alles wat je moet weten over een studiekeuze

Na de middelbare school sta je al voor de keuze welke opleiding je wilt doen. Sommige leerlingen beginnen al vroeg met nadenken over hun vervolgopleiding. Andere leerlingen vinden de studiekeuze vaak een lastige taak. Een studiekeuzeadvies helpt leerlingen in het proces om de goede studie te kiezen. Hierbij worden verschillende gesprekken gevoerd die allemaal bijdragen aan de studiekeuze. Elk gesprek heeft een andere functie waarbij de leerling zichzelf beter leert kennen. Aan het einde van het traject kan de leerling met zekerheid een studie kiezen. Als eerste stap is het belangrijk om te kijken naar jezelf en je eigen interesses.  

Wat zijn jouw interesses? 

Bij het kiezen van een opleiding is het belangrijk dat de opleiding aansluit bij jouw interesses. Het volgen van een opleiding moet leuk blijven voor de student. Daarom is het belangrijk om te luisteren naar je eigen interesses en studiekeuze Amsterdam helpt hierbij.. Je kan bijvoorbeeld je zwakke en sterke punten opschrijven en kijken bij welke opleiding deze past. Je houdt een kleine groep aan opleidingen over door het aantal mogelijke opleidingen te limiteren. Hierdoor kan je makkelijker de keuze maken. Er zijn ook andere manieren om meer over jezelf te weten te komen. Dit kan simpelweg door te praten met de mensen om je heen.  

Praat over je opleiding 

Het praten met anderen geeft een beter inzicht in wie je bent. Je kan aan de mensen om je heen vragen wat ze denken dat jouw sterke en zwakke punten zijn. Hierbij kan je naar je ouders of mentor toegaan voor een gesprek. Daarnaast is het ook aan te raden om samen met je vrienden te praten over de studiekeuze. Je vrienden zitten in dezelfde fase waardoor het makkelijk is om met elkaar te praten over zo een onderwerp. Voor andere vragen over de opleidingen en de studiekeuze kan je ook terecht bij je mentor of decaan. Na het kiezen van een klein aantal opleidingen, kun je ze met elkaar vergelijken. 

Het vergelijken van studies 

Na het filteren van de studies kan je de opleidingen onderling met elkaar vergelijken. De opleidingen kan je met elkaar vergelijken op basis van verschillende punten. Je kan bijvoorbeeld kijken naar het aantal eerstejaars dat doorstroomt naar het tweede jaar. Het is ook mogelijk om naar de score van tevredenheid te kijken. Studenten die de opleiding momenteel volgen geven vaak een eerlijk beeld over wat ze van de opleiding in zijn algemeenheid vinden. Andere leerlingen vinden het slagingspercentage het belangrijkst. Opleidingen die een hoog slagingspercentage bieden kunnen gezien worden als een goede opleiding. Bij het studiekeuzeadviesgesprek wordt naar alle belangrijke factoren gekeken om de beste studiekeuze te maken.  

https://septemberadvies.nl/studiekeuze/