Kaliyuga
Image default
Auto’s en Motoren

Wat betekent autotuning?

Inleiding Tuning is de systematische modificatie van een voertuig om het te optimaliseren voor een andere reeks functionaliteitsvereisten van degenen die aanvankelijk is ontworpen om te vervullen. Meestal is dit meestal gerelateerd aan motorprestaties, met name hoger motorvermogen en verhoogde dynamische prestaties, maar sommige voertuigen kunnen ook worden gewijzigd om een meer brandstofverbruik te geven, of eenvoudiger respons.

Auto’s kunnen ook worden afgestemd om een hoger esthetisch uiterlijk te creëren. Het afstemmen van een auto bestaat al sinds de late 19e eeuw toen autotuning-technieken voor het eerst werden gebruikt. Deze technieken omvatten het afstemmen van de motoren om  de pk te verhogen en de verspilling van energie te verminderen. Tegenwoordig is dit nog steeds een populaire hobby, hoewel de meeste auto-liefhebbers ermee instemmen dat interne verbrandingsmotoren de meest effectieve stroomuitvoer voor de typische auto bieden.

 

De term auto-afstemming kan worden gebruikt om een van de talloze methoden te beschrijven die mensen gebruiken om een voertuigprestaties te wijzigen of aan te passen.

Het aanpassen van de interne verbrandingsmotor van uw auto staat bekend als motorafstemming en er zijn letterlijk duizenden manieren waarop u uw motor kunt wijzigen, zodat deze economischer werkt en een betere prestatie biedt. Als je in een lokale garage zou lopen en hen vraagt hoe je je auto effectiever kunt laten rennen, dan zou je vergeven zijn om te denken dat ze in hiërogliefen praatten. Gelukkig zijn er tal van gidsen op de markt om mensen te leren de basisprincipes van autotuning en er zijn zelfs goede boeken beschikbaar om het proces gemakkelijker te maken.

 

Er zijn drie basisfasen bij het modificeren van uw motor die normaal worden aangeduid als Tune Up, Stage One en Fase twee wijzigingen. Afhankelijk van het type motor dat u hebt, hangt af van hoe uw tuningbehoeften worden gemeten. Gemeenschappelijke aanpassingen omvatten het vervangen van brandstofinjectoren, het veranderen van nokkenassen, afstemmingsprings en kleppen, het installeren van nieuwe uitlaatpijpen, het aanpassen van verbrandingsprocessen, en nog veel meer. Sommige van deze wijzigingen kunnen worden uitgevoerd terwijl anderen nodig hebben om een reeks verschillende acties uit te voeren om de wijzigingen in te dienen.

Dit is wat we afstemmen.

 Tuning verandert meestal dingen zoals de ontstekingstiming, het emissieniveau, inactieve snelheid, gasrespons, verbrandingsproces, uitlaatemissieniveaus en een hele reeks andere variabelen. Het is belangrijk om deze variabelen te wijzigen om het meeste uit uw motor te halen. Als u bijvoorbeeld uw snelheid wilt verhogen bij het rijden op een snelweg, dan zou u dit doen door de ontstekingstiming te wijzigen en ook de druk van de brandstofinjectoren te vergroten. Om de inactieve snelheid te wijzigen, zou u hetzelfde doen, maar voor het emissieniveau zou u de inactieve luchtinductie verminderen. 

Sommige van de grootste modificaties kunnen worden bereikt door een ophangsysteem af te stemmen, terwijl andere wijzigingen kunnen omvatten het wijzigen van het menu of het toevoegen van een brandstofcel. U kunt zelfs de transmissievloeistof of de olie- en luchtfilters wijzigen zonder uw daad te hoeven opstellen. Als u besluit om de transmissievloeistof te wijzigen, moet u ervoor zorgen dat u een van goede kwaliteit transmissievloeistof hebt om mogelijke problemen te voorkomen. Als u echter uw motor hebt afgestemd en vervolgens probeert het te verkopen vanwege de problemen met de transmissie, dan zit u in de problemen omdat er bepaalde wetten zijn die moeten worden gevolgd. 

Zoals eerder vermeld, werken het afstemmen en modificeren met beide motoren en transmissies en veel afstemdeals met het verbeteren van de prestaties van de remmen. Dit komt omdat wanneer je een rem breekt, veroorzaakt stress op het ophangsysteem en komt het hele systeem tot een slijp- of remfalen. Het upgraden van de suspensie kan soms helpen, maar om de prestaties van uw remmen te verbeteren, moet u ook de banden, pads en velgen upgraden. Remblokkenvervangingen gaan ook hand in hand met wielafstemming, maar in sommige gevallen is het mogelijk om alleen de velgen te vervangen.

Klik hier voor meer informatie Chipperformance.nl