Kaliyuga
Image default
Banen en opleidingen

Hoe ga je om met twijfel over je studie?

Je studiekeuze is een belangrijke keuze die je moet maken in je leven. Deze keuze kan heel veel uitmaken voor welke baan je krijgt in je leven. Maar toch is het niet zo gek als je tijdens je studie erachter komt dat je toch wel twijfelt over of jouw studie wel de juiste is voor jou. Het is namelijk ook heel normaal om niet in 1 keer de juiste studie te kiezen. Je kunt dan ook zelfs om hulp bij studiekeuze vragen. Maar hoe ga je dan om met twijfel over de studie die je doet? Nou, er kunnen verschillende dingen zijn die je kunt doen om twijfel over je studie aan te pakken. Ga ten eerste goed bij jezelf te rade over wat je nou precies voelt over je studie. Vind je echt de hele studie niet leuk of heb je bijvoorbeeld gewoon even een vak wat je niet zo leuk vindt? Vind je echt de hele studie niet leuk, dan kun je verder kijken naar volgende stappen. 

 

Schaam je niet 

Het is heel erg belangrijk dat je je niet schaamt over je gevoelens over je studie. Er zijn echt heel erg veel verschillende studies op mega veel verschillende scholen beschikbaar  en het is dus zeker niet zo gek als je niet in 1 keer de juiste keuze voor jou vindt. Schaam je dus niet als je niet in 1 keer de juiste keuze maakt. Als je er eenmaal achter bent dat jouw studie niet de juiste is voor jou en dat je wat anders wilt gaan doen, kun je misschien wel het beste hulp vragen aan iemand. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het vertellen aan je ouders of aan je vrienden. Zij kunnen je ook al advies geven over wat je nu verder moet doen en het helpt hoe dan ook om niet alleen te zijn met je gedachten over je studiekeuze.  

 

Schakel professionele hulp in  

Kom je er zelf of met je familie niet uit wat je dan moet doen, dan kun je altijd nog professionele hulp inschakelen. Er zijn mensen gespecialiseerd in het helpen van jou met je studiekeuze. Soms zijn deze mensen verbonden aan je school, dan kun je dus heel makkelijk met deze persoon in contact komen. Ook kun je op internet zoeken naar een zelfstandige die jou kan helpen met het uitkiezen van een studie die bij je past. Deze persoon kan jou het perfecte studiekeuze advies geven. Als je je vroeg genoeg uitschrijft voor je huidige opleiding kun je wellicht zelfs nog het collegegeld van die opleiding terugkrijgen. Vergeet ook niet dat je altijd weer opnieuw kunt beginnen en dat je je daar absoluut niet voor hoeft te schamen! 

https://septemberadvies.nl/