Kaliyuga
Image default
Dienstverlening

Wilt u een vaarbewijs behalen?

De lente en de zomer staan weer voor de deur. Dit zijn de periodes dat de meeste mensen op het water willen vertoeven en willen genieten van een heerlijk frisse bries om even af te koelen. U mag niet zomaar het water op, net zoals in het verkeer op de weg moet u rekening houden met een aantal regels. Voor een roeiboot heeft u geen vaarbewijs nodig, ook niet wanneer u een boot wilt besturen die niet langer is dan 15 meter en niet harder gaat dan 20km per uur. Wanneer uw boot deze waardes overschrijd moet u een vaarbewijs behalen. Een vaarbewijs cursus kan al voor de leeftijd van 18 jaar gedaan worden, echter mag de boot pas vanaf 18 jaar bestuurd worden.

De Regels op een Rij

 

  • Boot langer dan 15 meter (vaarbewijs verplicht)
  • Boot, waterscooter gaat harder dan 20km per uur (vaarbewijs verplicht)

 

De verschillende Vaarbewijzen

Een vaarbewijs behalen geeft u niet direct toegang tot alle wateren. Er zijn verschillende vaarbewijs cursussen beschikbaar voor het behalen van de verschillende vaarbewijzen. Met vaarbewijs 1 mag u varen op de kleine binnenwateren en de Gouwzee, daarom is het ook wel bekend als klein vaarbewijs 1. U moet beschikken over vaarbewijs 2 wanneer u het IJsselmeer, Markermeer, Eems, Westerschelde, Oosterschelde, Dollard en de Waddenzee op wilt. Het klein vaarbewijs 1 is ook geldig voor kleine wateren in Europa en de rest van de Wereld.

 

De Verschillen

  • Varen op kleine binnenwateren en Gouwzee (vaarbewijs 1 nodig)
  • Varen op grotere binnenwateren en Waddenzee (vaarbewijs 2 nodig)

 

Het Vaarbewijs Behalen

U begint altijd met het behalen van vaarbewijs 1, deze is al binnen 1 dag te behalen. De dagcursus bestaat uit zelfstudie en een examentraining. Boek en lunch is inbegrepen. De dagcursus wordt meestal gegeven op zaterdag of zondag. Wanneer u de smaak te pakken heeft kunt u vervolgens starten met het behalen van vaarbewijs 2. Deze is helaas niet te doen binnen 1 dag, maar wel in 5 avonden. Ook tijdens deze cursus wordt u perfect voorbereid op het examen. Het examen bestaat uit een theorie examen.

Privéles of Lessen in Groepsverband
U kunt ook privélessen volgen of kiezen voor lessen in groepsverband. Deze zijn eventueel mogelijk bij u op locatie. Lessen in groepsverband zijn mogelijk voor maximaal 15 personen. Privéles is mogelijk tot maximaal 4 personen. Handig voor wanneer u samen met vrienden of collega’s het vaarbewijs behalen wilt.