Kaliyuga
Image default
Zakelijk

Waarde bedrijf bepalen, hoe te handelen

De waarde bedrijf bepalen kan door verschillende methoden plaatsvinden, zoals een waarderingsmethode, een markt waarderingsmethode of een combinatie van beide. Bij een waarderingsmethode wordt de waarde bepaald door het bedrijf te vergelijken met andere bedrijven in dezelfde sectoren. Bij de markt waarderingsmethode wordt de waarde bepaald door een vergelijking te maken tussen de waarde die het bedrijf op de beurs krijgt en de waarde die het bedrijf op de verkoopmarkt krijgt. Deze waarderingsmethoden kunnen ook worden gecombineerd om een meer accuraat resultaat te krijgen. 

 

Schakel het IMK in

Om de juiste waarde voor een bedrijf te bepalen moet er echt wel kennis zijn. Kennis die je bij de experts van het IMK, Instituut voor het midden en kleinbedrijf, kunt vinden. Zij hebben jarenlang ervaring en weten exact waar rekening mee gehouden moet worden voordat de daadwerkelijke waarde van een bedrijf bepaald kan worden. 

Een bedrijf verkopen kan een emotionele kwestie zijn. Zo kan het zijn dat een ondernemer zijn bedrijf wil verkopen, omdat het financieel niet meer te betalen is. Ook kunnen er andere factoren meespelen, denk hierbij aan gezondheid. Echter is het erg belangrijk om nooit overhaaste stappen te gaan zetten. Schakel daarom het IMK in om ervoor te zorgen dat een bedrijf niet voor een te lage prijs verkocht gaat worden. 

Ook bij de aankoop van een bedrijf is het belangrijk dat de waarde van het betreffende bedrijf goed wordt berekend. Ook hierbij kan het IMK een belangrijke schakel zijn. Vaak willen ondernemers heel graag een bedrijf kopen, zo graag dat zij bereid zijn om hiervoor meer te gaan betalen, dan de waarde van het bedrijf is.