Kaliyuga
Image default
Gezondheid

Waar wordt fysiotherapie toegepast?

Fysiotherapie bestaat in wezen uit actieve en passieve therapiemethoden. De nadruk ligt enerzijds op bewegings- en houdingstherapie en anderzijds op fysiotherapie (curatieve massages, hydrotherapie, ultrageluidtherapie, watertoepassingen, warmtebehandelingen en nog veel meer). Fysiotherapie wordt gebruikt bij preventie, bij de behandeling van ziektes, bij revalidatie en in een palliatieve context.

Fysiotherapie combineert bewegings- en houdingstherapie met elementen van fysiotherapie, zoals curatieve massages of warmtebehandelingen.
Het wordt voornamelijk, maar niet uitsluitend, gebruikt voor klachten aan het houdingsapparaat. De onderliggende oorzaken van de behandelde problemen zijn bijvoorbeeld verkeerde houdingen of ongevallen.
Dankzij regelmatige lichaamsbeweging en het gericht aanleren van gezondere bewegingspatronen zou de pijn op korte en lange termijn moeten afnemen.
Het is belangrijk de geleerde oefeningen regelmatig te herhalen, ook na het einde van de gesuperviseerde therapie.

Waar wordt fysiotherapie toegepast?
Door de veelzijdige concepten en deelgebieden van de fysiotherapie strekken de therapiemogelijkheden zich uit tot alle terreinen van de geneeskunde:

  • Interne geneeskunde, pulmonologie, cardiologie, chirurgie.
  • Voor hart- en vaatpatiënten wordt fysiotherapie onder meer gebruikt als uithoudings- en oefentherapie om de lichamelijke functies, zoals de hartactiviteit en dus de bloedsomloop, te verbeteren,
    Ademhalingstherapie is een belangrijke factor bij longaandoeningen (COPD, hoest). Het strekvermogen van de longen moet op peil worden gehouden en de diepte van de ademhaling moet worden getraind. In geval van langdurige bedlegerigheid is dit ook nodig om longontsteking te voorkomen.
  • In het geval van reuma worden gewrichten, spieren en pezen aangetast door ontstekingen. Als gevolg daarvan kunnen hele bewegingspatronen worden verstoord. Dit is waar fysiotherapie om de hoek komt kijken, om spanning te vermijden of houdingen te verlichten, om pijn te verlichten door beweging en om de gewrichtsfunctie in stand te houden.
  • Bij aandoeningen van de aderen en slagaders, de stofwisseling of de spijsverteringsorganen kan met fysiotherapie een verbetering worden bereikt door massage, lymfedrainage of warm-koud toepassingen (vasculaire training).
  • In de chirurgie wordt fysiotherapie bijvoorbeeld gebruikt na peesletsels, na hart- of longoperaties, om schade door langdurig liggen te voorkomen, bij looptraining na een amputatie of om de beweeglijkheid na een operatie te herstellen (b.v. na botbreuken, na gewrichtsimplantaties, operatie na een hernia, enz.) De behandeling van littekens maakt ook deel uit van de fysiotherapie, om het omliggende weefsel weer rekbaar te maken en zo de beweging te verbeteren.

For more information check out physical therapy amsterdam or Physiotherapy Amsterdam