Kaliyuga
Image default
Woningen

Aarddraad. Wat is het?

Er moet het een en ander gebeuren in je woning en meterkast, je krijgt hulp van de elektricien maar hij stuurt jou op pad met een boodschappenlijstje voor benodigd materiaal. Waaronder ‘aarddraad’. Maar wat is aarddraad? En waar moet je dit vandaan halen? 

Aarddraad

Een aarddraad is elektriciteitsdraad die wordt gevlochten van de aardlizte. In de aarddraad wordt in de normale situatie geen stroom doorheen gevoerd. De aarddraad is namelijk bedoeld voor de afvoer van spanning, waardoor installaties en apparaten niet onder stroom komen te staan wanneer deze worden aangeraakt. 

De aarddraad is een onderdeel van bliksembeveiliging. De aarddraad staat in verbinding met de aarde, doordat deze is verbonden met een aardelektrode. De buitenmantel van een elektronisch apparaat wordt verbonden met de aarddraad. Zodra er door een fout, of bijvoorbeeld blikseminslag, elektrisch contact met de buitenmantel ontstaat, komen deze apparaten niet onder spanning te staan. De overspanning wordt direct afgevoerd naar de aarde. 

Aarddraad kopen

Voor het aanschaffen van aarddraad kun je naar de dichtstbijzijnde bouwmarkt gaan. Hier hebben ze verschillende soorten aarddraad. Maar voordat je zomaar een soort aarddraad meeneemt, is het wel goed om te weten wat de diameter van de aarddraad moet zijn. Dit kan namelijk per situatie verschillen.

Een aarddraad moet minimaal een doorsneden hebben van 2,5 mm2 indien de beschermingsleiding is beschermd tegen mechanische beschadiging, bijvoorbeeld door de aanleg in een installatiebuis. De aarddraad moet minimaal een doorsneden hebben van 4 mm2 indien de beschermingsleiding niet is beschermd tegen mechanische beschadiging. De grootte van de diameter van de aarddraad is afhankelijk van de diameter van de fasedraad. Dit is de elektriciteitsdraad die zorgt voor de toevoer van stroom naar elektrische apparaten. 

Wanneer de fasedraad een diameter van 16 mm2 heeft, dan dient de aarddraad dezelfde diameter te hebben. Wanneer de fasedraad een diameter van 50 mm2 of meer heeft, dan moet de diameter van de aarddraad minstens hetzelfde zijn als de helft van de diameter van de fasedraad. Bij een fasedraad met een diameter tussen 25 mm2 en 35 mm2, dan moet de doorsnede van de aarddraad minstens 16 mm2 zijn. 

Mocht dit niet duidelijk aangegeven staan op het boodschappenlijstje van de elektricien, vraag het dan altijd even na. Specialisten kunnen je gemakkelijk helpen. 

 

https://www.bliksembeveiligingshop.nl/webshop/aardingsmaterialen/band_en_aarddraad