Kaliyuga
Image default
Dienstverlening

Waarom een kruipruimte isoleren?

Kruipruimte isoleren

De kruipruimte van een woning is de ruimte op de begane. Deze loopt door onder de gehele woning, en wordt vooral gebruikt voor de aanleg van alle nutsvoorzieningen, zoals water, gas en elektriciteit. Het isoleren van die kruipruimte wordt door velen vergeten, maar is belangrijker dan je denkt.

Waarom kruipruimte isoleren?

Kruipruimtes zijn onverwarmd. Het is er vaak vochtig en kil. Dat vergroot het risico op schadelijke schimmelvorming aanzienlijk. Het vocht en de schimmels bereiken namelijk makkelijk je woning en dat is uiteindelijk schadelijk voor het ganse pand. Je kruipruimte isoleren is dus nodig om je woning tegen schade te beschermen.

Hoe kun je best je kruipruimte isoleren? 

In een kruipruimte plaats je isolatie op de vloer. Een goede bodemisolatie houd je kruipruimte warmer en droger. Het isoleren van je kruipruimte lijkt eenvoudig, maar toch laat je dit best uitvoeren door een professional. Zo ben je verzekert van een goede isolatie. Loopt er later toch iets fout? Dan kun je alsnog een beroep doen op de wettelijke garantietermijn.

Materialen voor het isoleren van je kruipruimte

PUR-isolatieschuim is het meest gebruikte materiaal voor het isoleren van een kruipkelder. Dat materiaal is beschikbaar in vier soorten, namelijk:

Icynene

Dit milieuvriendelijk isolatieschuim is geschikt voor het isoleren van de moeilijkste ondergronden. Door de open celstructuur is dit materiaal luchtdicht en zeer goed ademend. Icynene is een isolatiemateriaal op waterbasis. Hierdoor komen er geen schadelijke gassen vrij zoals bij sommige andere materialen. Icynene wordt in het gewelf van de kelder geïnjecteerd, waar het goed hecht. Het neemt ook geen vocht op en droogt op een natuurlijke manier.

Gespoten pur

PUR spuiten is een goede optie voor het isoleren van kruipruimtes. Dit isolatiemateriaal bestaat uit gesloten cellen. Het heeft een uitstekende isolerende waarde en een goede druksterkte. Het gespoten PUR wordt naadloos aangebracht op het plafond van de kruipruimte. Op deze manier zorgt het voor een lucht- en luchtdichte isolerende laag.

PUR-PIR panelen

Je kruipruimte isoleren met PUR-PIR panelen is een andere mogelijkheid. Dit materiaal laat zich makkelijk bewerken. Met hun licht- en drukvaste kenmerken bieden deze  PUR-PIR panelen bij een beperkte isolatiedikte toch een hoog isolatierendement. Deze isolatiepanelen zijn aan beide kanten bekleed met een aluminium laagje. De panelen worden vaak verlijmd of bevestigd met isolatiepluggen. Als de panelen geplaatst zijn, worden eventuele gleuven gedicht met PU-schuim. Daarna worden de naden verkleefd met een aangepaste soort tape.

EPS-parels

Deze parels zijn waterafstotend. Daardoor wordt de vorming van schadelijke schimmels en bacteriën voorkomen.  EPS-parels worden vooral gebruikt in kruipkelders die te laag is om de isolatie tegen het plafond aan te brengen. EPS-parels worden op de vloer van je kruipruimte geblazen in plaats van gespoten. De dikte van deze parels varieert tussen vijf en negen millimeter. De isolatielaag isoleert de bovenliggende vloer van de woning. De lagere verdamping verlaagt de vochtigheid in je kruipkelder.

Verder wordt het materiaal polystyreen ook veel gebruikt bij het isoleren van kruipruimtes, bovendien wordt het ook veel gebruikt bij het leggen van een broodjesvloer.